četrtek, 8. november 2007

MŠGT - Priprave na nastop


Evo! Po nekaj dnevih odsotnosti MŠGT znova med vami. Katere teme se bomo lotili danes? Recimo, da smo prejšnjič na kratko obdelali glavne akterje, kaj kdo počne in kako to (ne) zgleda na odru...
Kaj pa priprave pred nastopom? Le kaj se dogaja tik preden se prižgejo odrske luči in se glasbeniki samozavestno pojavijo na odru pred več tisoč, ali pa samo pred šestinpetdeset in pol, zabave lačnih oboževalcev? Ali se v zaodrju takrat dogaja kaj nenavadnega?

Kot višji profesor MŠGT- ja, sem seveda imel že ničkolikokrat to čast, da sem bil prisoten pri raznih ritualih, ki jih imajo nastopajoči pred skokom na oder. Vsaka skupina ima svoje prijeme, vraže, formule, enačbe, sisteme... kako se kar najbolje pripraviti na nastop. Pri tem seveda ne gre za to, da bi na primer vokalist kot kakšen zagnan šolar pred izpitom ponavljal tekste. Ali pa, da bi kitarist še zadnjič preverjal ali so rifi pravi... Ne, ne! Gre za finese, koncentracijo in prebujanje pravih čustev potrebnih za dober nastop.
Pogoste dileme: Ali je bolje biti miren in hraniti energijo za na oder, ali pa se je bolje ogreti, razživeti že prej? Ali mi bo bolje delo, če spijem zdaj dva deci vode ali dva deci šnopsa? Ali naj na oder stopim najprej z desno nogo ali levo... ali kar skočim sonožno?
Ker take podrobnosti rešuje vsak zase, je vse skupaj dokaj relativno in zapleteno.

Vseeno pa sem opazil, da so se v dolgih letih napornih raziskav izluščila nekatera zlata pravila:

1. Pred nastopom bodi vedno pozitivno razpoložen in dobre volje, tudi če si imel sicer slab dan ( razen če igraš pri skupini, kjer je jeza glavna tema skladb...)

2. Nikoli se pred nastopom ne skregaj s katerim od ostalih članov: Ker to nikakor ne pripomore k dobremu vzdušju na odru ( razen v primeru oklepaja 1. točke ) .

3. Ne napij se ga pred nastopom: Ker bo perfektna izvedba le še v tvoji domišljiji ( zelo priporočljivo je poznati mejo med količino A ( sprostitev, spodbuda, iskrivost ) in količino B ( ohlapnost, otopelost, zamegljenost )) .

4. Ne obremenjuj se s stvarmi, na katere trenutno nimaš vpliva ali pa bi moral za to poskrbeti prej: "Joj, kako slabo ozvočenje!" , "Jooj, zakaj prej nisem opazil(a) , da mi ta majčka sploh ne sede!", Joooj, ali mi bo crknila struna!?", "Jaooj, ali bo po koncertu tista bejba, ki sem jo prejle srečal, še tu?!" ... ipd.

5. Vedno bodi pripravljen dati vse od sebe ( tudi če slišiš, kako se izpred odra derejo "buuu!", ali pa če veselo priskakljaš na oder in šokiran ugotoviš, da je spodaj nekam prazno, pa še tisti, ki so, mrko gledajo...

Hmm, pri nekaterih skupinah pa sem opazil tudi nekatere posebne pristope:

- na oder pridi čimbolj pijan, da si pri skoku - padcu med gručico najbližjih, ne zlomiš vratu
- tik pred nastopom se besno znesi nad organizatorjem, ker ti je malo preveč pogrel sendvič
- na odru porabi čim manj energije - da ne boš slučajno zmatran
- trenutek pred nastopom je pravi čas za izsiljevanje - spomni se vseh svojih muh in jih uresniči
- če ti kaj ne paše, odkorakaj s prizorišča - z dvignjenim sredincem seveda

No, te vrline so privržencem naše MŠGT zaenkrat še nekako tuje in gledamo na to z rahlim nezaupanjem. Kaj pa vem... mogoče smo malo zadaj.

Ker se velikokrat zgodi, da je treba na nastop čakati kar nekaj časa, je priporočljivo ta čas prebroditi čim bolj zabavno.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Full zanimivo... Tudi "veliki" bendi imate isti pristop, kot mi "mali" in precej bolj underground