ponedeljek, 12. november 2007

MŠGT - Vaje


Dobro jutro, dan ali večer! Kakor vam paše... Spet je tukaj novo poglavje MŠGT - ja. Upam, da mi bo v prihodnje uspelo bolj pogosto objavljati moje raziskave in dognanja, še posebej, če boste vi tako želeli.
Mimogrede, odprt sem tudi za kakršnakoli vprašanja, bolj bodo zapletena in izvirna, večji izziv zame bodo. Morda se res na koncu obeta kakšen izpit, titula ali celo nagrada, kot mi je že namignil zvesti bralec.
Nadebudne glave v napad!

Danes pa bi rad malo razkril poglavje o vajah, torej bi vam rad malo odprl strogo zaprte duri, kjer vadijo, se potijo v dlani in čela, se učijo in včasih tudi le debelo gledajo drug drugega, vsi ti glasbeni mačkoni in mačkonke, da so na odru lahko tako prepričljivi in carski.

Že priprave na vaje so zahtevne, pomembne in sistematske:





Marsikdo se sprašuje, koliko vaje je potrebno, da obvladaš svoj posel tako kot se spodobi. Koliko ur na dan, koliko dni na teden in mesecev na leto je potrebnih, da prideš tja, kjer so zastonj sendviči, čevapčiči ali pica, pijače kolikor je skoraj lahko preneseš, povrhu vsega pa ti ljudje še ploskajo in te obožujejo in na koncu dobiš za vse to še plačilo.
No, dragi moji, do tja je trnova pot, polna trdega dela, odrekanja in prilagajanja. Ne verjamete?
Če bi naprimer pokukali v urnik še kar uspešnega slovenskega benda, bi verjetno ugotovili naslednje:
Ko so normalni delovni meseci ne mine teden brez dveh do treh vaj. Ko je situacija napeta in so polne roke dela, pa se vzamejo tudi dopusti in se skrega s šefi v službi in doma, ter se za teden, dva ( ali pa kar cel mesec ) gre nekam drugam, kjer se v miru ustvarja. Za to početje poznamo priljubljeni izraz npr. : "Zaprli smo se v studio!" To seveda še zdaleč ne pomeni, da se zagreteži zaklenejo v studio, s spalkami v maskirnih barvah ter živežem za cel mesec in pridejo ven šele z novo svetlečo zgoščenko na dlani. Ampak pomeni intenzivno delo, kjer je večina dneva posvečena muziciranju. Vmes pa so seveda obvezni sprostitveni trenutki - vsaj jaz jih toplo priporočam! Kakšen roštilj za kosilo, kak rahel popoldanski zajem svežega zraka in zvečer obvezne družabne dogodivščine. Ker je dobra glasba izražanje duha, ta pa mora biti v dobri formi!

Meditacija pred vajami:






Kako pa zgledajo povprečne vaje? Različno! Če je vse prav, vsi pridejo na vaje dobre volje, saj so to načeloma stvari v katerih uživajo. Če ni tako, potem nekaj ne štima. Pustimo zdaj tiste, ki jim je glasba samo biznis in njihov glavni inštrument kalkulator. Te bomo obravnavali posebej. Drugič.
No, ko se družba zbere ( ponavadi je to skupinica podobno mislečih prijateljev ali vsaj zelo dobrih kolegov), se vsak malo prištima, prišteka, sestavi, upali... in se hmm... praviloma, čim glasneje in čim bolj moteče za druge, ogreva. Tako se malo zrahljajo skozi dan napeti živci in drug drugega spomni, da se pravzaprav odlično razumejo kljub vsemu! Ponavadi si je treba ogreti tudi glasilke:







Potem se stvari normalizirajo in začne se z delom. Če so vaje namenjene nastopu, se vadi morebitne šibke točke repertoarja, če pa se ustvarja nove skladbe, potem je stvar malo bolj kompleksna in komplicirana, saj se prepletajo različna hotenja, okusi in pogledi, vse z enim namenom - ustvariti nekaj dobrega, všečnega ustvarjalcu in poslušalcu. Ta proces bi lahko nekako primerjali s tem:
Zamislite si, da spočenjate otroka. Ampak nista prisotna samo dva akterja, temveč vas je pet ali šest! ( nespodobne misli na stran!) In povrhu vsega imate še to možnost, da vsak oblikuje njegovo podobo, dušo in srce, kakor se mu zdi. Kombinacij je seveda nešteto! Zapleteno? Pa še res je! Je pa tudi zelo veličastno in ko ti uspe si preprosto srečen.


Srčen pozdrav do prihodnjič!

3 komentarji:

Brunossi pravi ...

Vedno sem mislil, da imam težko življenje, namreč prepričan sem, da tako težko, kot je meni zjutraj vstati, si oprati zobe, vmes gledati unga cepca nasproti mene v ogledalu, potem pa avto, cesta, vozniki, ki se jim nikamor ne mudi, jooooj, ampak od jutri naprej vstajam veselejši, ker imate vi muzičari veeeeliko težje življenje !
Bruno od Prebold
(Savinjska, mati Laškega pira)

Unknown pravi ...

Uau!
Tole zadevo bo treba pa očitno redno spremljat!!
hehehe carsko!

Unknown pravi ...

heheheh lol.
Težka je vaša!